Користење на колачиња

Оваа страна појаснува како колачињата се користат од страна на сајтот. Доколку продолжите да го користите овој сајт Вие се согласувате со нашиот начин на употреба на колачињата.

Што се колачиња?

Колачињата се мали фајлови кои се складираат на Вашиот компјутер од страна на програмата за пребарување на интернет (Internet Explorer или Firefox) на барање на сајтот на кој се наоѓате. Ова му овозможува на сајтот кој го прегледувате да запомне ваши преференци и историја но и да Ве остави да бидете логирани.

Колачињата може да бидат сместени на Вашиот компјутер за кратко време (додека вашиот пребарувач е отворен) или за подолго време, дури и години. Колачиња кои не се поставени од овој сајт нема да бидат достапни за нас.

Како ние ги користиме колачињата

Овој сајт проверува:

 • Регистрација и задржување на Вашите преференци. Ова овозможува да останете логирани и да го запомнување на изборот на јазик и изглед кој сте го побарале.
 • Аналитики. Ова ни овозможува да утврдиме како луѓето го користат сајтот и да го подобруваме.
 • Рекламни колачиња (најверојатно од надворешни извори). Доколку овој сајт прикажува реклами, колачиња може да потврдат кој ја погледнал рекламата и слично. Овие колачиња се поставени од трети лица во кој случај овој сајт не може да ги чита или менува.
 • Колачиња од трети лица за Фејсбук или Твитер. Овие колачиња се поставени од трети лица независно, и овој сајт нема можност да им пристапува.

Стандардни колачиња што ги поставуваме ние

Ова се главните колачиња што ги поставуваме ние за време на нормалната операција на овој софтвер.

 • xf_csrf
  • Зачувува токен, уникатен за вас, кој се користи за да потврди дека активностите што ги извршувате на оваа страна се направени од вас.
 • xf_session
  • Го зачувува моменталното ID од вашата сесија.
 • xf_user
  • Зачувува клуч, уникатен за вас, што ни овозможува на нас да ве задржиме најавени на софтверот кога ќе отворите од една страна на друга.

Дополнителни колачиња и оние поставени од трети страни

Дополнителните колачиња може да се постават за време на користењето на страницата за да се запамтат информациите како што се изведуваат одредени дејства, или паметење на одредени параметри.

Други колачиња може да бидат поставени од трети лица даватели на услуги кои можат да обезбедат информации како што се анонимно следење кои корисници ја посетуваат страницата, или поставени од содржини вградени во некои страници, како што се YouTube или други даватели на медиумски услуги.

Отсранување/оневозможување на колачиња

Раководењето со колачиња и нивните преференци мора да се направи преку интернет пребарувачот и неговите опции на Вашиот компјутер. Следува листа на упатства како ова да го направите за популарни пребарувачи:

Повеќе информации за колачиња

За да дознаете повеќе за колачињата и да најдете повеќе информации за блокирање на одредени типови на колачиња, посетете ја страната на ICO за колачиња.

Top