Добредојде на форумот

Регистрирајте сѐ или логирајте сѐ за да имате целосен пристап на форумот на ТВ Пакет!

Најави се

Најслушани македонски песни на 2010-тите (YouTube)

  • Автор на оваа тема Burrows
  • Датум кога е започната темата

Burrows

Глобален модератор
Мислења
4,964
Допаѓања
20
Поени
38
Автор на оваа тема #1
Бидејќи немаме никаква евиденција од официјални топ листи во Македонија за тоа кои се најголеми хитови кај нас, слушаноста преку YouTube останува веројатно еден од понормалните начини да се измери популарноста на македонските песни.

Кои критериуми се земени во предвид?
1. Песната мора да има верзија на македонски јазик и да спаѓа под забавна музика.
2. Се земаат во предвид сите видеа од песната што имаат над 10.000 гледаност.
3. Влегуваат во предвид збирно сите јазични верзии (англиска, српска, итн, но пред се', мора да постои македонска верзија).
4. Во збирот може да влезат спотови, lyric верзии, и целосни настапи од концерти, фестивали, емисии (секако, ако имаат над 10.000 гледаност). Ремикси и cover верзии не влегуваат во збирот.
5. За да влезе една песна во оваа листа, треба да има над милиони прегледи.
6. Песната треба да потекнува минимум од 2010-та година.*

Ако некој има да предложи измена на некој од критериумите, слободно нека пише во темава. Истава ќе служи и за дискусија и да се постави известување ако некоја македонска песна надминала над 1.000.000 прегледи. Од она јас што успеав да го пребарам во текот на денот, ја составив следнава листа. Ако некој знае уште некоја песна според критериумиве што ја има моментално, а што сум ја пропуштил, исто така нека пише.

Најслушани македонски песни на 2010-тите (YouTube)
1. Калиопи Букле – Црно и бело 8.012.816
2. Каролина Гочева – Не се враќаш 4.167.202
3. Слаткаристика – Олабави ме 3.255.834
4. Skipi & Tyzee – Моментот 3.075.869
5. Тони Зен – Bass 3.062.621
6. Лозано – Нема ден, нема ноќ 2.479.273
7. Слаткаристика – Да полетам 2.372.418
8. Каролина Гочева – За година две 2.186.729
9. Слаткаристика feat. Ферус & Tyzee - Дими Џам 2.043.100
10. Тијана Дапчевиќ – Таму кај што припаѓам 1.975.795
11. Лозано – Кога мене ќе ме немаш 1.970.144
12. Слаткаристика feat. Пука Козметика – Екстра Екстра 1.865.469
13. Есма и Лозано – Пред да се раздени 1.857.680
14. Слаткаристика - Бум Бам 1.735.804
15. Каролина Гочева - Две лири (Не ни било пишано) 1.678.572
16. Слаткаристика – Tonight 1.591.203
17. Tyzee – Регетон 1.571.369
18. Skipi & Tyzee – Екскјуз ми (Време е за опуштање) 1.515.328
19. Каролина Гочева - Ме љубиш ли и ти 1.510.080
20. Слаткаристика feat. АцеНЛ – Класика 1.475.038
21. Елвир Мекиќ feat. Тони Зен - Ич не ме боли 1.457.798
22. Tyzee - Пишано е 1.457.535
23. Даниел Кајмакоски – Лисја есенски 1.420.801
24. DNK – Авион 1.410.580
25. DNK – Дада 1.213.279
26. Tyzee – Љубов 1.180.302
27. Skipi & Tyzee - Грев 1.208.612
28. Tyzee - Живеам за себе 1.328.941
29. Магдалена Цветковска Ена – Учам од најдобриот 1.264.188
30. Слаткаристика feat. IWAYO - Добро да е 1.261.395
31. Тамара Тодевска – Тажна љубов, среќна песна 1.214.281
32. Елена Ристеска – А можевме 1.202.382
33. DNK – Што сака нека биде 1.154.700
34. Слаткаристика – Сара 1.086.816
35. Tyzee – Дома си е дома 1.032.553


*Единствени исклучоци се направен кај:
Слаткаристика - Да полетам
Тони Зен feat. Елвир Мекиќ - Ич не ме боли
Каролина Гочева - За година две

Објавени кон крајот на 2009-та, но промоцијата со спот ја имале во 2010-та година.


Па се надевам дека на крајот од 2019-та ќе добиеме една супер збирна листа.
 

M@RKO

Добро-Познат Член
Мислења
10,074
Допаѓања
151
Поени
63
#3
Значи го посетуваат форумов и познати личности од Македонија :)
 

Burrows

Глобален модератор
Мислења
4,964
Допаѓања
20
Поени
38
Автор на оваа тема #4
Листата е освежена во првиот пост. Додадени се некои пропуштени песни кои не беа забележани на почетокот. Нови песни кои успеаја да се вметнат се:

16. Слаткаристика feat. Ферус & Тајзи - Дими Џам 1.246.567
17. Каролина Гочева - Две лири (Не ни било пишано) 1.209.531

Следни кои би требало да се најдат во многу брзо време во „милионската“ листа:

DNK - Што сака нека биде
Тамара Тодевска - Тажна љубов, среќна песна
Даниел Кајмакоски - Лисја есенски (веќе со над 300.000 прегледи за две недели)

----------

Инаку многу интересен е податокот дека некои од овие песни иако делува дека се заборавени, сите на листава во овој период од 4 месеци додале барем околу 100.000 нови прегледи. Фрапантни се бројките за Црно и бело, која додала над 1,5 милиони гледачи.

Ова е првичниот пресек од 20.07.2014:

1. Калиопи Букле – Црно и бело 5.284.641
2. Каролина Гочева – Не се враќаш 3.315.550
3. Слаткаристика – Олабави ме 2.828.740
4. Skipi & Tyzee – Моментот 2.811.226
5. Тони Зен – Bass 2.717.022
6. Лозано – Нема ден, нема ноќ 1.907.578
7. Каролина Гочева – За година две 1.879.837
8. Лозано – Кога мене ќе ме немаш 1.638.439
9. Есма и Лозано – Пред да се раздени 1.602.334
10. Слаткаристика feat. Пука Козметика – Екстра Екстра 1.521.671
11. Skipi & Tyzee – Екскјуз ми (Време е за опуштање) 1.344.407
12. Тијана Дапчевиќ – Таму кај што припаѓам 1.261.227
13. Слаткаристика feat. АцеНЛ – Класика 1.253.841
14. DNK – Авион 1.196.173
15. Tyzee – Регетон 1.097.929
16. DNK – Дада 1.093.334
17. Skipi & Tyzee – Грев 1.087.600
18. Елена Ристеска – А можевме 1.086.364
19. Магдалена Цветковска Ена – Учам од најдобриот 1.074.994
 

alek

Активен Член
Мислења
665
Допаѓања
35
Поени
28
#5
Тамара Тодевска - Тажна љубов, среќна песна 1.009.012
Слаткаристика - Сара 1.051.702
Слаткаристика - Да полетам 1.925.635
Според мојте пресметки :)
 

Burrows

Глобален модератор
Мислења
4,964
Допаѓања
20
Поени
38
Автор на оваа тема #6
Во првиот пост го имате и новиот update на листата. Калиопи има огромно водство пред останатите.

Додадени се песните Ич не ме боли од Елвир Мекиќ и Тони Зен и Да полетам на Слаткаристика, кои иако објавени во 2009-та, својата промоција со спот ја имале на почетокот од 2010-та.

New entries:

16. Слаткаристика – Tonight 1.591.203 (Очигледно пропуштена од претходно)
23. Даниел Кајмакоски – Лисја есенски 1.420.801
26. Tyzee – Љубов 1.180.302
31. Тамара Тодевска – Тажна љубов, среќна песна 1.214.281
33. DNK – Што сака нека биде 1.154.700
34. Слаткаристика – Сара 1.086.816
35. Tyzee – Дома си е дома 1.032.553


Од вториот пресек на 29.11.2014:
1. Калиопи Букле – Црно и бело 6.819.375
2. Каролина Гочева – Не се враќаш 3.667.839
3. Слаткаристика – Олабави ме 3.026.735
4. Skipi & Tyzee – Моментот 2.928.869
5. Тони Зен – Bass 2.924.126
6. Лозано – Нема ден, нема ноќ 2.309.144
7. Каролина Гочева – За година две 2.004.202
8. Тијана Дапчевиќ – Таму кај што припаѓам 1.846.620
9. Есма и Лозано – Пред да се раздени 1.806.449
10. Лозано – Кога мене ќе ме немаш 1.800.445
11. Слаткаристика feat. Пука Козметика – Екстра Екстра 1.743.792
12. Слаткаристика - Бум Бам 1.518.157
13. Каролина Гочева - Ме љубиш ли и ти 1.413.032
14. Skipi & Tyzee – Екскјуз ми (Време е за опуштање) 1.399.041
15. Слаткаристика feat. АцеНЛ – Класика 1.365.153
16. Слаткаристика feat. Ферус & Tyzee - Дими Џам 1.246.567
17. Каролина Гочева - Две лири (Не ни било пишано) 1.209.531
18. DNK – Авион 1.337.356
19. Tyzee – Регетон 1.339.653
20. DNK – Дада 1.207.097
21. Tyzee - Пишано е 1.205.130
22. Skipi & Tyzee - Грев 1.144.074
23. Tyzee - Живеам за себе 1.104.358
24. Слаткаристика feat. IWAYO - Добро да е 1.097.518
25. Магдалена Цветковска Ена – Учам од најдобриот 1.172.606
26. Елена Ристеска – А можевме 1.143.209
 

M@RKO

Добро-Познат Член
Мислења
10,074
Допаѓања
151
Поени
63
#7
Има ли листа на слушани песни во 2018 и сега 2019 ?

Знам сега кај младиве особено кај тинејџерската слушателска публика се актуелни многу овие рап артистиве Урбан Рекордс и сигурно они ќе се најбројни во листите.
 

TVman

Добро-Познат Член
Мислења
5,802
Допаѓања
559
Поени
113
#8
За жал. Ужас се тие песни, пре би да го слушам Тајзи (кој исто е дно), отколку Слаткар и компанијата сега што се појави.